Behandelingen

Scheren van katten

In sommige gevallen is de vacht zo geklit of vervilt dat alleen scheren een optie is. Het kan ook zijn dat de kat het plukken niet toelaat, dan kunt u ook kiezen voor scheren. Klitten en vervilting zijn erg pijnlijk voor een kat. Daardoor zal de kat ook minder bewegen, zich minder wassen, minder spelen en minder geaaid willen worden.
Scheren is dan een hele opluchting voor de kat. U zult zien dat de kat weer vrolijk wordt! Het scheren gebeurt zonder narcose!


Plukken en ontwollen van katten

De vacht van een kat bestaat grotendeels uit onderwol. Dit zijn de pluizige haren die uitsteken en er dof uitzien. Kortharige katten kunnen dit zelf verwijderen door zich te wassen, maar langharige katten kunnen dit niet alleen af. Zij moeten een handje worden geholpen door de vacht te plukken. Het plukken van de vacht gebeurt met de hand. Je verwijdert dan alle onderwol. Als je dit elke 3 maanden laat doen, gaat de vacht minder snel klitten en krijgt de kat een mooie glanzende vacht. Het plukken gebeurt zonder narcose!


Kortharige katten

De kortharige kat heeft veel minder last van klitten en vervilting, maar zij verharen het meest in huis. Door ze te helpen bij het verwijderen van de losse haren hebben ze minder last van haarballen en jeuk. Minder haren in de vacht, betekent dan ook minder haren in huis! Sommige kortharige katten hebben wel last van klitten en/of een vervilte vacht. Dan is de enige optie de kat te scheren.


Konijnen en knaagdieren

Zowel langharige als kortharige konijnen kunnen worden getrimd. Net als bij de katten hebben konijnen ook een ruiperiode. In deze periode laat het onderwol los, waardoor dit in de klit kan raken.
Het advies is dan ook een langharig konijn elke dag te borstelen zodat er minder kans is op klitten. Door het verwijderen van de onderwol ontstaan er minder snel klitten en is het onderhoud door de eigenaar ook minder. Soms zitten konijnen zo in de klit of is de vacht vervilt, dan is de enige optie scheren.
Kortharige konijnen hebben ook een ruiperiode, ze gaan van de wintervacht naar de zomervacht of andersom. Daarbij verharen ze ook veel. Door de onderwol te verwijderen, help je ze sneller door de rui periode heen.